Hafif Çelik ev mi, Prefabrik ev mi? Arasındaki Farklar Nelerdir?

Prefabrik evler hızlı kurulumla birlikte ekonomik olarak da avantajlı olduğundan oldukça tercih edilmektedir. Çelik evler ise duvar karkasından çatı sistemine tamamıyla çelik metal sistemle üretilmektedir. Ve diğer malzemeler ise fabrikada yapılıp eve sonradan kurulumu yapılmaktadır.

Ev alacak kişiler bu aşamada hafif çelik evin mi yoksa prefabrik evin mi daha uygun olacağı konusunda kararsız kalabilirler. Bu sebeple her 2 türün de avantajları ve dezavantajları iyi değerlendirilmelidir. Peki hafif çelik ev ile prefabrik evlerin arasındaki farklılıklar nelerdir?

Prefabrik Ev Ve Çelik Ev Farklılıkları

Prefabrik ev ve çelik evin yapım aşamasından kullanımına kadar çeşitli alanlarda birbirinden farklılıkları vardır. Bu farklılıklar evlerin dayanıklılığı, ömrü, fiyatı ve yapılma süresinden kullanım amacı, kat sayısı, ısı ve yalıtıma kadar farklılaşmaktadır.

Genel Dayanıklılığı

Hem prefabrik evler hem de çelik evler depreme karşı dayanıklı olarak üretilmektedir.  Çelik evlerde yangınlara karşı çok dayanıklı bir malzeme olan taş yün dolgu kullanılır. Bu da çelik evlerin yangına daha dayanıklı olduğu anlamına gelmektedir. Sonuç olarak her 2 model de genellikle evin yapılacağı arazinin koşulları dikkatle incelenir ve ev öyle inşa edilir.

Yapılma Süresi

Prefabrik evler ve hafif çelik evlerin en önemli farklılıklarından biri yapılma süresidir. Prefabrik evlerin yapımı çelik evlere göre daha hızlıdır. Çünkü prefabrik evlerin tüm yapı malzemeleri fabrikada yapılır ve kurulacağı zaman hemen montajı yapılır. Ancak çelik evlerin iş yükü daha fazladır.

Malzeme Farkı

Bu 2 modeli de malzemeler açısından ayıran temel fark duvar bloklarıdır. Çelik ev taşıyıcı metallerle birlikte duvar blokları da tamamen çelik karkaslar kullanılarak hazırlanır. Prefabrik evlerde taşıyıcı olarak H adı verilen direkler kullanılır. Çelik yapı arasındaki izolasyonu sağlamak içinse taş yünü adı verilen yapı kullanılır. Bu sayede prefabrik eve göre daha dayanıklı olmaktadır. 

Duvar bloğu uygulaması dışında prefabrik evle çelik ev arasında çok fazla fark bulunmaz. Geri kalan tesisat işlemleri ise genel olarak aynı malzemeler kullanılarak yapılmaktadır.

Fiyat

Prefabrik evlerin çelik evlere göre yüzde 35 ila 40 oranında daha ucuz olduğu bilinmektedir.  Bunun sebebi kullanılan malzemeler ve işçilikle ilgilidir.  Prefabrik ev fiyatları daha ekonomiktir. Hafif çelik evler prefabrik evlere göre daha pahalı olsa da diğer modellere göre ekonomik olduğu söylenebilir.

Montaj

Prefabrik evlerin montajı çelik evlere göre daha kısa sürede bitmektedir. Yine her 2 modelin de montajı diğer konut türlerine göre oldukça azdır.

Kullanım Amacı

Prefabrik evlerin fiyatları genelde daha ucuz olduğundan ve kurulumu da hızlı olduğundan yaz aylarında özellikle tercih edilir. Evde konfor arayanların daha çok ev hissiyatı arayanların tercihi ise hafif çelik evlerdir. Her 2 model de 4 mevsim kullanıma uygundur. Son olarak çelik evler villa tarzına daha uygundur. 

Ömrü

Çelik ev ve prefabrik evlerin arasındaki farklardan biri de kullanım ömürlerdir. Çelik evler kullanılan malzemelerden dolayı prefabrik evlerden daha sağlamdır. Bu sebeple çelik evin kullanım ömrü daha uzundur. Çelik evler 70 senelik, prefabrik evler ise 50 senelik ömre sahiptir. Her ikisinin de kullanım ömrü oldukça uzundur. Bakımları düzenli yaptırıldığı sürece bu süre daha da uzayacaktır.

Kat Sayısı, Ses ve Isı Yalıtımı

Prefabrik evlerden 2 kattan fazla kat olmazken çelik evlerde 5 kat dahi görülebilmektedir. Bunun sebebi mimarileriyle ilgilidir. Bu sebeple 2 model arasında kararsız kalanlar bu durumu da gön önünde bulundurmalıdır.

Ses ve ısı yalıtımı konusunda da çelik evlerin prefabrik evlerden önde olduğu söylenebilir.  Çünkü çelik evlerde mantolama işlemi daha güçlü yapılmaktadır. Prefabrik evlerde kullanılan duvar panelleri ince forma sahip olduğundan bu evler ses ve ısı yalıtımı konusunda dezavantajlı konumdadır.

Taşınma İşlemi

Prefabrik evler az katlıdır. Aynı zamanda çelik malzeme kullanılmadığından çelik evlere nazaran daha da hafiftir. Bu sebeplerden dolayı prefabrik evler kolayca bir başka yere taşınabilir. Bu evlerin aksine çelik evleri taşımak zor ve risklidir. Çünkü evin yapısı bozulabilir ve oldukça ağırdır.

Ev Tercihi Nasıl Yapılmalı? Hangi Model Daha Avantajlı?

Yukarıda prefabrik ve çelik evlerin farklılıklarından bahsedilmiştir. Her 2 modelin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu sebeple seçilecek ev modeli tamamen ev satın alacakların ihtiyaçlarına ve zevklerine bağlıdır.

Prefabrik evlerin kurulumu daha hızlı daha ekonomik ve taşınma imkanına sahipken çelik evlere göre dayanıklılığı daha azdır ve ömrü biraz daha kısadır. Çelik evler ise depreme ve yangına karşı oldukça dayanıklıdır, villa tarzı görünümü ile estetiktir ve ömrü daha uzundur. Ancak çelik evler de prefabrik evlere göre daha pahalıdır ve montajı daha uzundur.

Prefabrik ve çelik evlerin dezavantaj ve avantajlarından hangileri önemli ise uzun vadede düşünerek kar zarar analizi yapılmalı, bir uzmana danışıp araştırma yapılmalı ve öyle karar verilmelidir. 

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733