İmarsız Tarlaya Çelik Ev Yapılır mı?

Her geçen yıl teknolojinin gelişmesi ile beraber ev tasarımları da değişiklik göstermektedir. İnşaat alanında birçok yenilik yaşanmaktadır. Bu yeniliklerden biride çelik ev yapılarıdır. Bu evler dışarıdan bakıldığında diğer yapılardan ayırt edilmemektedir. Çelik evler, gelişen inşaat teknolojileri ile daha fazla gelişmektedir.

İmarsız tarlaya çelik ev yapılır mı? sorusuna verilebilecek en kısa yanıt evettir. İmarsız arsalara çelik ev yapılabilmektedir ancak bunun bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde çelik ev yapılabilmektedir.

İmarsız Tarla Nedir?

Niteliği tarla olan arazilerde yalnızca zirai faaliyetler yapılabilmektedir. Kısacası bu araziler, ekim dikim işlemleri için kullanılmaktadır. Belediyelerin bu tür arazilere yapı izni vermemesinin nedeni ise tarım alanlarını korumaktır.

İmarlı arsanız var ise belediyeden gerekli olan izinleri alarak metrekare bazında imarlı arsanız üzerine yapabileceğiniz maksimum oran belirlenerek tarafınıza bildirilmektedir. Bu oranı belirleyen kıstaslar, arsanızın toplam metrekare bazında alınan alanıdır. Size izin verilen metrekare oranını aşan bir ev yaptığınızda belediye cezai işlem uygulamaktadır. Yapıdaki aşan kısım düzeltilemez durumda ise yapı ruhsatınızı kaybetmeye kadar gidebilirsiniz.

Ancak sizin arsanıza izin verilen yapı metrekare altında bir yapı yaptırabilirsiniz. Yani size 100m2 bir alan verildiyse bunun 90 m2’sini kullanarak ev yapabilirsiniz. Belediyeler, yapı izni verirken arsa üzerine kurulacak olan yapının metrekare bazına göre oran belirlemektedir. Kısacası imarsız tarla nedir? sorusuna yalnızca zirai işlemlerin yapıldığı arazi olarak cevap verebiliriz.

İmarsız Tarlaya Çelik Ev Yapma Şartları Nelerdir?

İmarsız tarlaları tanıdığımıza göre artık bu arazilerin üzerine ev yapmanın şartları ile ilgili konuşabiliriz. İmarsız tarlaya çelik ev yapma şartları ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;


1 - Her ne kadar bu tarlaların üzerine yapı yapılır olsa da tarlayı almadan önce imar durumunu kontrol etmeniz gerekir. İmarsız arazilere yapılan yapılara bazı il belediyeleri çok karışmasa da bazı belediyeler keskin sınırlar çizebilmektedir.

2 - İmarsız bir tarlaya çelik ev yapabilmek için gerekli olan ilk şey, imarsız tarlanın yola cephesinin olmasıdır. Bu yolun, o bölgede yaşayan yerli halk tarafından yapılmış olması yeterli değildir. Bu yol kadastral bir yol olmalıdır. İmar kanunu ve bu konuyu içeren ilgili yönetmelikler, kadastro parsellerde yapılan uygulamalarda yola cephesinin olmasını şart olarak sunmaktadır.

3 - Yola cephesi bulunmayan parsellerde çeşitli uygulamalar ile yol cephesi tedarik edilmedikçe, yapısız bir tarlanın yapılı bir tarlaya dönüştürülmesine izin verilmemektedir.

4 - Kadastro cepheli imarsız arsalarda imar izni %5 kadardır. Bu en fazla 250m2 bir ev yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Yani sizin 6000m2 bir tarlanız var ise bu arazinin yalnızca %5’lik kısmını kullanabilirsiniz.

5 - Diyelim ki yapınızı imarsız tarlaya inşa ettiniz. Altyapı sorunu ile karşılaşmamak için önemli bir husus daha bulunmaktadır. Ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrollerini kesin bir şekilde yapmanız gerekir. Aksi takdirde imarsız tarlaya yapılan eve su, doğalgaz, elektrik ya da internet gibi alt yapı kaynakları sağlanmamaktadır.

6 - Son olarak imarsız tarlaya çelik ev yapmak için tarlanın bağlı bulunduğu belediye ile imar durumundan bağımsız olarak ileride yaşanabilecek sorunlar ile görüşmeniz gerekir. Bu nedenle tarlayı mutlaka sorgulatmanız gerekir.

İmarsız bir tarlaya ev yaptırırken bu şartlara dikkat edilmesi gerekir.

İmarsız Tarlada Çelik Ev Yapımı İçin Ruhsat İşlemleri

250m2 bir çelik ev için izin almak istiyorsanız ilk olarak mevzuata hakim olmanız gerekir. Çelik evlerin inşası, İmar Kanunu’nun 20. Maddesindeki yer alan hükümlere bağlanmaktadır. Bu yapılar, standart inşaatlar ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Temel olmaması ve inşa tekniklerinin farklı olması istisna olarak görülmemektedir. Dolayısıyla çelik ev ve standart inşaat arasında ayrım yapılmadan kanun hükümleri uygulanmaktadır.

Anlaşıldığı üzere yapılarda ekstra bir ayrıcalık söz konusu değildir ve izin alınması gerekmektedir. Arsa ve planlanan yapının türüne göre gerekli olan belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Gerekli olan belgeler ve bilgiler için her daim belediyeler ile iletişim halinde olunması gerekir.

Yapı ruhsatı almadan inşaata başlama, cezai işleme tabi tutulmaktadır. Bu nedenle bu adım asla atlanmamalı ve detaylı yapıya göre ihtiyaçlar incelenmelidir.

İmarsız Tarlada Çelik Ev Yapılmasının Avantajları Nelerdir?

İmarsız tarlanın sonradan niteliği değişebilir ya da tarla kamulaştırılabilir. Bu durumda sökülüp taşınabilir çelik evler, başka bir alana kurulabilmektedir. Kamulaştırma ya da nitelik değişimi gibi durumlarda taşınabilirlik avantaj sağlamaktadır.

Uygun fiyatlar, birden fazla yapıya ihtiyaç duyulduğunda oldukça avantajlıdır. Çelik evlerin sökülüp farklı bir alana taşınabilir ve toprağa bağımlı olmadan kullanılabilir olması sürekli getiri sağlamaktadır.

Yalıtım için iyi materyallerin kullanılması ile soğuk bir kış geçiren şehirlerde ve yüksek kesimlerde kullanım oldukça kolaydır.

Çelik evler depreme oldukça dayanıklıdır. Bu evler ile depreme karşı önlem alabilirsiniz. Ancak imarsız tarla içerisinde çelik ev inşa etmek isteyen kişilerin saydığımız şartları yerine getirmesi gerekir. Aksi belediye ile sorun yaşayabilirsiniz. 

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733