Tarlaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?

Şehir hayatından uzaklaşmak isteyen tarla üzerine ev yapma fikrini araştırmaya başladı. Peki tarlaya ev yapmak için hangi şartları karşılamak gerekiyor.

Tarlaya prefabrik ev yapılır mı? Özellikle Pandemi sonrasında insanlar prefabrik ev yaptırmayı düşünüyor. Durum böyle olduğu zaman arsaya ev yapma konusu da araştırılmaya başlandı. Doğayla içi içe bir ortam içerisinde yaşam için tarlaya ev yapma fikri gerçekten herkesin arzulayacağı konular arasındadır. Bu hayali gerçekleştirebilmek için hangi şartların karşılanması gerektiğini sizlerle bir araya getiriyoruz. Sizde doğru adımları atarak prefabrik ev yapma hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Tarlalar imara açık olmayan arazileri ifade eder. Tarlaya özel kullanım amacıyla yapılar inşa edebilirsiniz. Böylece konutları yapabilirsiniz. Ancak bu yapıları oluşturmak için belirli sınırlar içerisinde arazilerin olması gerekir. Bazı zamanlarda bu alanlar meskun bölümlerde bulunmayabilir. Köylerde ruhsat alınarak prefabrik ev yaptırabileceğiniz bu tarz arazilerin varlığını bilmeniz gerekir. Köylerde meskun yerleşim alanı olarak belirlenmiş olan bu arazilerin satışı muhtarlıklara yapılacak taleplerle belirli kriterleri oluşturanlar için uygulanabilir.

Belirtilmiş olan şartlarda tarla, bağ ve zeytinlik gibi alanlara da prefabrik ev yapılabiliyor. Yapılacak ev İmar Kanunu’nda belirtilen kurallar çerçevesinde olmalıdır. Peki, tarım arazilerine ev yapma şartları nelerdir? Tarlaya ev yapmanın kuralları İmar Kanunu’nda belirtilen sınırlarla belirlenmiştir.

Tarla En Az Kaç Metrekare Olmalı?

Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekir. Eski kanında 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu. Ancak son düzenlemelerden sonra 2023 yılında tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Aranılan diğer şart ise arazinin bir yola cephesi olmasıdır. Ev inşa edilmesi için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekir. Bununla beraber arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor.

Kanun kapsamında tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması belirtilmiştir. Bununla beraber arsanın imar durumunun olumlu olması gerekir. Belirlenen şartları sağladıktan sonra tarlaya ev inşa edebilirsiniz.

Tarım Arazilerine Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Tarım arazisi kapsamındaki tarlaya ev yapmanın temel şartı inşa edeceğiniz ev arsanın yüzde 5’ini geçmemesidir. Kanun kapsamında 5.000 metrekarenin ne kadar üzerinde büyüklükte olursa olsun toplam inşaat 250 metrekareyi aşmamalıdır. Ayrıca imar açısından yapı metrajı sınırlaması getirilmiştir. En üst yapı sınırı 5.000 metrekare arsa büyüklüğü dikkate alınarak 250 m2 ile sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırmadaki temel amaç tarım arazisindeki ev ihtiyacına çözüm getirmektir.

Yapılacak evin durumu arsa büyüklüğüyle ilgilidir. Tarım arazileri içerisine ev yapma izninin elde edilmesi için arazinin büyüklüğünün 5.000 metrekareden küçük olmaması gerekir. 2021’de kanuna eklenen madde ile 5.000 metrekare altındaki tarım arazilerine ev ruhsat izni tamamen kapatılmıştır. Yapılacak kanuna göre 2.000 metrekareye sahip tarlaya 100 m2 ev yapılabilirken 2021 tarihinden itibaren bu sınır 5 bin m2 ve üzerine çıkartılmıştır.

Tarlaya Konteyner Koyabilir Miyim?

Konteyner, son zamanlarda sıklıkla tercih edilen yapılardan bir tanesidir. Konteyner evler kullanım kolaylığı sağlayan tasarımlardır. Konteyner ev yaptırmak için ilk olarak evin yerleştirileceği arsanın bağlı olduğu belediyeden izin alınmalıdır. İzin aldıktan sonra ihtiyacınıza uygun bir şekilde konteyneri oluşturabilirsiniz.

Konteyner evler beton evler gibi inşaat süreci gerektirmeden fabrika ortamında düzenlenmektedir. Prefabrik ve çelik evlere daha kolay kurulan konteyner tasarımları kısa sürede üretilerek imal edilebiliyor. Gerekli izinleri ve evrakları sağladığınız takdirde tarlaya konteyner yapabilirsiniz. Tarlaya ev yapma şartlarını sağladıktan sonra tarla arazinize konteyner koyabilirsiniz.

Tarlaya Prefabrik Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Tarlaya ev yapmak için ilk şartın arsa büyüklüğüdür. Diğer konut modellerindeki koşullar tarlaya prefabrik ev yapma şartlarında da geçerli olmaktadır. Arazi büyüklüğüyle ilgili temel şart 5.000 metrekare ve üzerinde olmasıdır. Aynı zamanda 5.000 metrekare üzerinde olsa bile yapılabilecek konut büyüklüğü 250 metrekareyi geçmemelidir. Prefabrik ev yapma şartının ilk koşulu en az 5.000 metrekare olacak ve inşa edilecek ev 250 metrekareyi geçmeyecektir.

Tarlaya 250 metrekareye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için tarlanın imar durumunun bulunması gerekir. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemlerinde belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliklere başvuru yapmalısınız. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından işlemler yürütülmektedir.

Arsa büyüklüğü en az 5.000 metrekare olmalı Prefabrik ev projesi 250 m2’yi geçmemelidir. Evin konumu komşu parsel sınırına en az beş metre mesafede olmalıdır. Kat yüksekliği en fazla iki kat yapılmalıdır. Ayrıca bina yüksekliği 6,5 metreyi geçmemelidir. Bu şartlara göre tarlaya prefabrik ev yapımı yasal olarak yapılabiliyor. Tarlaya prefabrik ev yapımı ruhsatı için gerekli evraklar şunlardır;

·         Tarlanın Tapu belgesi,

·         İzin Belgesi,

·         Tarlanın konut inşasına uygun olduğuna dair belge,

·         Tarlanın sahibinin nüfus cüzdanı ve ikametgâh belgesi,

·         Koordinatlı Plan Örneği gerekir.

Tarlaya Prefabrik Ev Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tarlaya ev yaparken bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Prefabrik evinizi köy meskun yerleşim alanına yakın bir yerde tarlada inşa etmeniz sizlere kolaylık sağlayacaktır. Eviniz yerleşim alanına ne kadar uzakta olursa elektrik ve suya ulaşım da sizin için maliyetli duruma gelecektir.

Tarla arazisine ev yapmak için, ait olduğunuz ikametgâh adresinin belediyesine başvuru yapabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733