Tiny House Ruhsatı Nasıl Alınır?

Tiny house modelleri, son zamanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kişilerin bu modellere olan ilgisi, tiny house ruhsatı nasıl alınır? Sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Farklı yerlerde istediği gibi konaklamak isteyen doğaya düşkün kişiler, sevdikleri ile geçirecekleri zamanları tiny house ile yapmaktadır. Böylece tiny house sahibi olmayı düşünen herkes bu işin yasal sürecini merak etmektedir.

Üretimi yapılan tiny house modelleri ruhsatlıdır ve karayolunda kullanım için hiçbir engel bulunmamaktadır. Tiny house sahibi olan kişilerin, ruhsat alması gereklidir. 

Tiny House Ruhsat Alma Şartları Nelerdir? 

Donanımlı olmayan firmalar tarafından satışa sunulan tiny house modelleri, ruhsat sorunu yüzünden kişileri büyük oranda mağdur etmektedir. Ruhsatlandırması yapılmayan evler, herhangi bir durumda sorgulamaya girdiğinde kişiler zor durumda kalabilmektedir. İstediğiniz yere hareket ettirebildiğiniz tiny house modelleri satın alırken ilk olarak tip onay belgesinin bulunması gerekir.

Tiny house ruhsat alma şartları, evinizi rahat ve yasalara uygun şekilde taşıyabilmeniz için oldukça önemlidir. Bunun için ilk olarak tip onay belgesi bulunan yetkili bir firmadan ev almanız gerekir. Ancak bu sayede ruhsatlı bir tiny house sahibi olabilirsiniz. Bu şekilde plakalı bir karavan alarak istediğiniz her yerde tiny house ile yaşam sürebilirsiniz. Tiny house ruhsatının nasıl alındığını, üretim yapan firmanın en iyi şekilde bilmesi gerekir. Bu sektörde yer alan ve üretim yapan her bir firmanın ruhsatı ne şekilde alacağını bilmesi gerekir. 

Tiny House Nedir?

Minimalist anlayışın ilgi gördüğü bu zamanlarda sadeliği ve doğallığı ele alarak ortaya çıkarılan küçük ama kullanışlı taşınabilen evlere tiny house denmektedir. Bazı kişiler bu evleri mobil halde kullanarak dilediği yere evi ile gitmeyi tercih etmektedir. Bazı kişiler ise şehirden uzak ve doğaya yakın bir yaşam şekli oluşturmak için bu küçük evleri tercih etmektedir.

Tiny house, mikro ev, küçük ev ya da tekerlekli ev olarak da bilinmektedir. Belirli bir büyüklük sınırı olmasa da ihtiyaca göre 10m2 ve 30m2 arasında değişen bu evlerde fonksiyonelliğe önem verilmektedir. Yatak odasından, oturma odasına kadar her detayın dar bir alanda verimli bir şekilde kullanılması için özeli ve dikkatli bir çalışma yapılması gerekir. 

Tiny House Neden Ruhsatlı Alınmalıdır?

Tiny house ruhsatı almak için gerekli olan en önemli aşama tip onay belgesine sahip olmaktır. Sabit ya da tekerlekli şekilde tercih edebileceğiniz tiny house modellerinin yasal olarak kullanılabilmesi için mutlaka tip onay belgesine sahip olması gerekir.

Plakalı karavan şeklinde tercih edilen tiny house evlerini üreten firmalarında mutlaka onay belgesi verme yetkisine sahip olması gerekir. Tiny house alırken bu özelliğe dikkat edilmesi gerekir. Tekerlekli tiny house modelleri trafik yönetmeliğinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu tür evlerin ruhsat ve plakalı olan modellerinde mutlaka tip onay belgesi bulunması gerekir.

Bunların yanı sıra tiny house modeli evler için ekstra bir imar iznine gerek yoktur. Hareketli ev olarak kullanılacak olan tiny house modeli evler için imar kanunu kapsamında ruhsat ya da izin alınmasına gerek görülmemektedir. Bu evleri sabit olarak kullanmak için imar izni bulunan tarla ya da arsa üzerinde yerleştirmek gerekir.

Tiny House’ta Yaşamak İçin Yasal İzin Alınması Gerekir mi?

Çekme karavan statüsünde bulunan bu evlerde yaşamak isteyen kişiler için tüm prosedürler genellikle tiny house üreten firma tarafından yapılmaktadır. Ruhsatı da olduğu için park edebildiğiniz her yerde tiny house kullanabilirsiniz.

Tiny house imar izni gerekmediği gibi Motorlu Taşıtlar Vergisi de tabi değildir. Çünkü bu evlerde motor bulunmamaktadır. Ancak karayollarından hareket edebilmek için muayenenin usule uygun şekilde yapılmış olması gerekir. Eğer tiny house ile trafiğe çıkılmayacaksa plakanın trafikten çekilmesi tavsiye edilmektedir.

Noter huzurunda plaka iptal edildikten sonra yıllık muayeneye de gitmenize gerek kalmamaktadır. Tiny house’ın herhangi bir araziye koyulması da yasal sorumluluk gerektirmemektedir. Karayolları yönetmeliğine uygun bir araç olarak üretildiği için park alanı olan her yere koyulabilmektedir.

Tiny House Ruhsatlandırılması Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler

Tiny house’lar ile oluşturulan kamp ya da benzeri tesislerin, İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alması gerekir. Bu düzenlemede işletmenin büyüklüğüne dair herhangi bir ölçüt belirtilmemektedir. İki odalı bir konaklama tesisinin bile bulunduğu yere bağlı olarak Belediye ya da İl Özel İdaresi’nden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alması gerekir. Bu durum, tiny house ile ticari bir yer işleten kişiler için geçerlidir.

Tiny house modelleri ruhsatlı mı? denildiğinde, modele göre değil kullanım alanına göre ruhsat gerektiğini söyleyebiliriz. Tiny house’ların daimi konut olarak kullanılması, kanalizasyon ya da benzeri altyapılarından faydalanılması, ruhsatlandırılmış projeler dışında kullanılması gibi durumlar, hukuki açıdan çeşitli sorunlar meydana getirmektedir. Bu model evlerin, taşınır araç niteliklerini yitirip yapı niteliğine gelmesi, İmar Kanunu ve benzeri hukuki düzenlemelere tabi olması anlamına gelmektedir. 

Son Eklenen Yazılar

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çelik Ev Yapım Aşamaları Nelerdir?

Günümüzde modern ve dayanıklı yapılar arayanlar için çelik evler oldukça popüler bir seçenek h...

24.04.2024
Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları Ve Dezavantajları

Müstakil evde yaşamak, birçok kişi için bağımsızlık, özgürlük ve kişisel alanın zirvesidir. Bu...

24.04.2024
Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa Yatırımı Yapılacak Yerler

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için doğru lokasyon seçimi oldukça önemlidir. Metropol şehirle...

24.04.2024
İletişim Formu

SİZİ ARAYALIM

Çelik Mimari ile İlgili Bilgi İçin Formu Doldurun

+90
0850 840 0 733